august 16, 2010

Hvad koster et skøde?

Jeg får ofte spørgsmålet: Hvad koster et skøde? Et meget relevant spørgsmål i forbindelse med en bolighandel i Tyrkiet.
Et skøde koster som sådan ikke noget og det helt korrekte spørgsmål at stille ville være: ”Hvad er udgifterne i forbindelse med tinglysning af skødet?”. Så lad os kikke lidt på dem.

Først og fremmest betales der 3,3 procent af den tinglysteværdi i skat. Hertil kommer omkring 300-500 TL i ekstra udgifter til diverse skatter, bilag der skal vedlægges skødeansøgningen etc.

Det interessante i denne her sammenhæng er først og fremmest de 3,3 procent der skal betales af den tinglyste værdi. Den tinglyste værdi kan nemlig variere rigtigt meget.
Ret beset vurde den tinglyste værdi jo korrespondere til den aftale købspris. Det gør den dog sjældent, og uden at skulle gå i detaljer skyldes dette, at kutymen er at tinglyse under handelsværdien.
Derved kan der spares penge i skatter og afgifter. Dette accepteres af de tyrkiske myndigheder som en del af en bolighandel i Tyrkiet.
Det gode spørgsmål er således, hvem der bestemmer beløbet som skal tinglyses, altså det beløb som alle ved ikke afspejler den reelle købspris. Jo, det er såmænd myndighederne...
Det foregår simpelthen ved at sælger tager sit skøde, går op på skødekontoret, viser skødet frem og finder ud af hvilket beløb han bør tinglyse. Og her spørges der ikke om, hvad sælger rent faktisk har solgt boligen for.
I stedet laver skødekontoret en udregning baseret på forskellige faktorer. Hvad ”formlen” helt præcist består af vides ikke, men den inkluderer blandt andet boligens størrelse, beliggenhed samt den på det tidspunkt tinglyste værdi. Den ny tinglyste værdi vil nemlig altid være højere end den gamle, og det accepteres ikke at nedskrive værdien på en ejendom, heller ikke selvom den sælges med tab.

Forvirret? Så læs videre her...

Som et eksempel har vi netop udstedt to skøder indenfor samme uge i den samme ejendom til to forskellige købere.
Boligerne blev solgt fra privatperson til privatperson, og var identiske bortset fra størrelse og etage. Den mindst af boligerne var med 1 soveværelse og beliggende på 3. sal. Her måtte vi tinglyse 140.000 TL. Det vil sige at skødeafgifterne beløb sig til omkring 5.000 TL.
Bolig nummer 2 var størrer, med to soveværelser og med en bedre beliggenhed på 5. sal. Her tinglyste vi 80.000 TL, og skødeafgifterne beløb sig til lidt over 3.000 TL.

Og hvordan hænger det så sammen? Alt andet lige burde den størrer og bedre beliggende bolig jo tinglyses højere end den mindre bolig med kun 1 soveværelse.
Korrekt, men i det her tilfælde er forklaringen, at den lille bolig allerede var tinglyst ganske højt. Dette skyldes at bygherre på tidspunktet for overdragelse til boligens først ejer tinglyste ganske højt, da myndighederne på daværende tidspunkt af skattemæssige årsager krævede dette.
Den størrer bolig var derimod tinglyst på et tidspunkt, hvor bygherre kunne tinglyse et langt lavere beløb.

Og nu når boligerne så sælges videre fra deres første ejere, kikker myndighederne som beskrevet ovenfor på det daværende tinglysningsbeløb, når det ny beløb for tinglysning bestemmes...
I det her tilfælde med det resultat at tinglysningsværdien er helt skæv, når to boliger i samme kompleks sammenlignes.
Det kan vel bedst beskrives som ulogiskt....

Er du nu endnu mere forvirret? Det forstår jeg godt, selv for os der til dagligt arbejder med disse emner, gælder det om at holde tungen lige i munden.

Det du som boligkunde skal lære af denne lektie er: Vær altid opmærksom på hvor meget skødeudgifterne kan beløbe sig til. Handel kun bolig med professionelle mæglere, der kan oplyse dig om dette, og samt argumentere hvorfor det forholder sig således.
I fald du ikke er opmærksom på denne del af bolighandlen, risikerer du at få dig en slem økonimisk overraskelse når udgifterne til skødet skal betales.
Den eneste måde at tjekke værdierne på er ved personlig henvendelse hos myndighederne, hvor der skal rettes en konkret henvendelse på den pågældende bolig.
Sørg for at dette bliver gjort, det kan sikre dig mod ubehagelige overraskelser.

Dette blog-indlæg er skrevet af 2Base Ejendomsmægler & My2Base Holiday Homes
Besøg os på nettet:
Salg af ferieboliger: www.2base.com
Udlejning & Service: www.my2base.com
Online Shop: www.my2baseshop.com

Hvad kan vi gøre for dig?
Som en af de mest erfarne og seriøse ejendomsmæglere med speciale i tyrkiske ferieboliger, kan vi tilbyde jer det bredeste udvalg af gode boliger og bedste services.
- Bedste og største udvalg af boliger fra både private sælgere og byggefirmaer
- Højt niveau af ærlig og pålidelig information
- Bedste service efter købet såsom udlejning, opsynsservice og online-shop.


Facebook: Få vores nyheder direkte via Facebook – "Like/ Syntes godt om" os, og læs vores store, små og sjove historier.


Nyhedsbrev
Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, så du automatisk modtager relevante nyheder, gode råd og tips. Nyhedsbrevet er nemt at afmelde igen, hvis du ikke længere finder indholdet relevant.


2 kommentarer:

 1. Hej Bo.
  Vi står og skal sælge halvdelen af vores lejlighed. Har du erfaring med hvordan vi får ændret skødet til 2 navne/ejere?
  Hvad er omkostningerne og skal personen også søge om opholdstilladelse?

  Mvh
  Louise

  SvarSlet
 2. Hej Louise! Vi hjælper ofte andre i samme situation som jeres. Processen er den samme som da i købte, og der skal søges opholdstilladelse, søges militære godkendelser etc. Hvad det kommer til at koste kan jeg først sige når jeg ser skødet, da tinglysningsværdierne beregnes ud fra de tinglyste værdier på den enkelte ejendom. I fald du sender mig en kopi af skødet på min email adrese (bo.thygesen@2base.com) kan jeg undersøge hvad den samlede pris bliver.
  Med venlig hilsen, Bo Thygesen

  SvarSlet