december 18, 2014

De fejrer da ikke jul i Tyrkiet, gør de vel?

Nedenstående blog-indlæg blev skrevet helt tilbage i 2010. Vi syntes derfor det var på tide at trække det frem fra "gemmerne" igen.


Faktisk er der ikke meget som har ændret sig siden 2010. Dog koster juletræet i dag lidt mere end 3 YTL.
Værd at nævne er også at der nu hvert år i december afholdes et rigtigt fint søndags-julemarked på havnen i Alanya. Absolut et besøg værd...

God læsning og rigtig god jul anno 2014


----------------------------------------
De fleste er formentlig klar over, at langt den overvejende del af den tyrkiske befolkning er muslimer og at deres religion er islam.
Ligeledes ved de fleste, at muslimer ikke har de samme helligdage, højtider og traditioner som vi har. Det kommer næppe bag på de fleste.
Alligevel får vi hernede i Alanya ofte spørgsmålet: Man fejrer da ikke jul i Tyrkiet, gør man? Det kan jo som udgangspunkt godt virke som et lidt dumt spørgsmål. For selvfølgelig fejrer tyrkerne ikke jul, de er jo muslimer.Og så alligevel. Spørgsmålet er ikke helt så dumt endda.


Tag for eksempel en tur til Alanyas største shoppingcenter, Alanyum. Eller gå i Kipa, Alanyas svar på Bilka. Her er der jule girelander, julenisser og juletræskugler i lange, lange baner.
Og hov, hvem er det som kommer der. Er det ikke julemanden? Jo, det er det. Og bortset fra at han godt nok må have det halvvarmt i det coca-cola sponsorede kostume, så er han både overvægtig, har alt for langt skæg og siger ho ho ho. Præcis som når vi møder ham nede på den lokale gågade.

Se det kræver vist en forklaring. Først og fremmest er der den, som inkluderer kroner og ører. Julen er bragt til Tyrkiet af de store butikker og supermarkeder, der har set deres snit til at implementere denne højtid. Det giver ekstra salg, liv i butikken og øget omsætning.


Hernede fejres julen selvfølgelig ikke som en religiøs højtid. Det kan på mange områder sidestilles med fars dag, mors dag, Valentines day og så videre. Alle sammen dage, der også mistænkelige spor tilbage til noget der kan tjenes penge på.


Det giver også nogle helt naturlige forskelle i forhold til den måde vi danskere fejrer jul på. I Tyrkiet danses der ikke om juletræet og synges julesamler. Pebernødder og sokker over kaminen er heller ikke slået igennem endnu.

Men juletræet og julemanden ser vi hernede. Ja, og så gaverne selvfølgelig.

Og måske kan det endda betale sig at holde jul i Tyrkiet. For et vaskeægte juletræ i plastic på hele 1 meter og 20 centimer kan erhverves for bare 3 tyrkiske lira.

At julemanden så kommer nytårsaften i stedet for den 24. december må man lære at lave med. For jul det fejrer vi, også i Tyrkiet.
Vi ønsker alle en god jul og et godt nytår.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar