februar 04, 2010

Iskan – den glemte tilladelse

Det står efterhånden mere og mere klart for mig, at mange bolighandler i Tyrkiet bliver gennemført uden at køber på noget tidspunkt får præsenteret alle de væsentlige informationer, de har brug for.

Jeg tror, at sælger ganske enkelt ”glemmer” at informere, og beholder papirerne i skuffen. Det er selvfølgelig ofte de informationer der er knap så positive, der bliver i skuffen. Fortræffelighederne ved boligen, afstanden til stranden, de lave fællesudgifter og det gode investreringspotentiale oplyses der selvfølgelig altid om med store ord og høje løfter.

Et godt eksempel er ön iskan og ferdi iskan. Ön iskan er en general tilladelse til hele byggeriet som bygherre søger. Ved udstedelse af ön iskan sikrer myndighederne sig, at bygherre har overholdt byggeloven, at alle ansatte på byggeriet har fået løn, at lokalplanen er overholdt etc. Ön iskan betales normalt af bygherre.

Ferdi iskan er en indflytningstilladelse til den enkelte bolig som udstedes efter udstedelse af ön iskan. Hvor ön iskan udstedes samlet for hele byggeriet udstedes ferdi iskan en gang per lejlighed. Ferdi iskan betales normalt af køber.

En tommelfingerregel er, at du skal være på vagt overfor en bolig uden ön iskan. I fald ön iskan foreligger, er det forholdsvist simpelt at opnå ferdi iskan.

Et byggeri uden ön iskan kan gå hen og blive en dyr affære for ejerne. Ofte skyldes det manglende ön iskan, at bygherre har gæld til for eksempel kommunen i form af ubetalte elregninger eller andet. Eller at byggearbejdernes forsikring og sociale bidrag ikke er betalt.

Sådan gæld kan mange gange beløbe sig til flere hundrede tusinde kroner, og i sidste ende er der en stor risiko for at ejerforeningen og dermed ejerne kommer til at hænge på gælden.

For i fald ön iskan ikke er på plads, vil det ofte være umuligt at registrerer individuelle el og vandmålere til de enkelte boligere, ligesom kommunen ofte til true med bødeforlæg i fald ön iskan ikke bringes i orden. Og selvom det er bygherres gæld, og bygherre der har svigtet, vil problemet og dermed den økonomiske regning ende hos boligejerne.

Ön iskan kan først udstedes efter byggeriets færdiggørelse. Ved køb af en lejlighed på projektstadiet er det derfor ikke muligt for sælger at have ön iskan på plads. I så fald kan det anbefales at lave en klausul i kontrakten der gør at bygherre forpligtiger sig til at afholde alle udgifter til ön iskan, og eventuelt også en passende straf i fald det ikke er sker. Det kunne også være en tilbageholdelse af en del af købesummen indtil ön iskan er på plads.

Ved køb af færdige boliger gælder kun et råd: Køb kun de steder hvor der er dokumentation for at ön iskan er på plads.

Desværre glemmer mange mæglere at informere om ön iskan ved en bolighandel. Det er både uprofesionelt og dybt beklageligt. Spørg derfor altid om status og dokumentation på ön iskan.
Dette blog-indlæg er skrevet af 2Base Ejendomsmægler & My2Base Holiday Homes
Besøg os på nettet:
Salg af ferieboliger: www.2base.com
Udlejning & Service: www.my2base.com
Online Shop: www.my2baseshop.com

Hvad kan vi gøre for dig?
Som en af de mest erfarne og seriøse ejendomsmæglere med speciale i tyrkiske ferieboliger, kan vi tilbyde jer det bredeste udvalg af gode boliger og bedste services.
- Bedste og største udvalg af boliger fra både private sælgere og byggefirmaer
- Højt niveau af ærlig og pålidelig information
- Bedste service efter købet såsom udlejning, opsynsservice og online-shop.


Facebook: Få vores nyheder direkte via Facebook – "Like/ Syntes godt om" os, og læs vores store, små og sjove historier.


Nyhedsbrev
Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, så du automatisk modtager relevante nyheder, gode råd og tips. Nyhedsbrevet er nemt at afmelde igen, hvis du ikke længere finder indholdet relevant.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar